A Rolls-Royce Club Hungary clubtörténete

 

Előzmények

Clubunk története nem nyúlik vissza hatalmas időtávokra, alig néhány éve fogalmazódott meg az ötlet és az igény, hogy kicsi hazánkban is legyen ennek a patinás márkának egy saját márkaklubja. Mi volt az indító ötlet vagy motiváció? Pontosan a márka képviseletének és szervizhátterének a hiánya. 

Többen szembesültünk azzal, hogy megvenni könnyű az autót, még üzembe helyezni is, de szervizeltetni már annál nehezebb. Hiába a művészi érzékkel megtervezett, és csúcsminőségben legyártott alkatrészek, azért mégiscsak műszaki eszközökről beszélünk. Méghozzá több mint 30 éves műszaki eszközökről, melyeknek szükségük van időnként javításra, de minimum karbantartásra. 

Szembesültünk tehát a ténnyel, hogy hivatalos márkaszerviz legközelebb csak Bécsben van.  Volt ugyan itthon egy-két szerviz, ahol be merték vállalni a javítást, de vagy a munka minőségével,  vagy a határidőkkel, vagy a végszámlák összegével volt rendre probléma, esetenként ezek egyszerre is jelentkeztek. Akármilyen furcsa is, de ez a negatív élmény volt az indító lökés. Ekkortájt már egyre több Silver Shadow jelent meg útjainkon, így kézenfekvőnek tűnt, hogy ha össze tudjuk gyűjteni egy helyre az összes információt és tapasztalatot, amit ki-ki a maga módján a márkával, a szervizekkel vagy az alkatrészbeszerzéssel kapcsolatosan összegyűjtött, akkor az hasznos lenne mindenki számára, meg tudnánk könnyíteni a saját magunk, és egymás helyzetét.

Az alapítás

2011-ben jött el az a nap, amikor páran összedugtuk a fejünket, és elhatároztuk, hogy a márka presztízse miatt saját, önálló Clubot alapítunk. Mivel a Rolls-Royce nem hasonlít egyetlen másik autótípushoz sem, nem lettünk volna jobb helyzetben akkor sem, ha más autóklubhoz csatlakozunk. 

Első lépésként meghirdettünk egy budapesti felvonulást 2011 szeptemberében a Rolls-Royce emblematikus orrdíszének, a Spirit of Ecstasy-nak 100 éves évfordulójának apropójából.  Mivel az aktuális Veterán Autó-Motor újságban a felvonulás időpontja is megjelent a Spirit, más néven az Emily történetéről szóló cikk mellett, sikerült annyi résztvevőt mozgósítani, amennyi már elég volt a Club megalakításához is. A cikk itt olvasható.

Bár a Rolls-Royce Club Hungary Egyesület alapítása még 2011-ben megkezdődött, technikai okokból átcsúszott 2012-re. Így lehetséges az, hogy a Club története 2011-től datálódik, hivatalos bejegyzése ugyanakkor csak 2012-ben történt meg.

A Club jelene, működése

Mivel az első "ötletbörze" helyszíneként 2011-ben Tata városát szemeltük ki, a megalakulás után, az első nagy találkozó, melyet immár hivatalosan is a Club keretein belül tartottuk meg 2012-ben, szintén ezt választottuk kiindulási pontnak. A kétnapos találkozó olyan jól sikerült, hogy rögtön elkezdtük tervezni a következőt. Azóta minden évben szervezünk egy nagy, többnapos  találkozót és 1-2 rövidebb, egynapos kirándulást. Minden találkozóról, eseményről részletesen lehet olvasni a Programjaink menüpont alatt.

A Club ugyan csak néhány éve működik, de sikerült megvalósítani azt, amiért létrehoztuk:

  1. Tapasztalataink és nehezen beszerezhető információink kölcsönös megosztása által a műszaki jellegű problémák megoldása, egymás kölcsönös segítése.
  2. Egy kellemes, könnyed baráti társaság kialakítása, ahol igen erős összekötő kapocs a márka iránti rajongás.
  3. Olyan programok, kirándulások szervezése, melyek mind a résztvevők, mind a külső szemlélők számára kiemelkedő élményt biztosítanak azáltal, hogy kizárólag Rolls-Royce-ok vesznek részt rajta, továbbá, mert rendezvényeinknek mindig van komoly, kulturális része is a könnyed, szórakozást biztosító programrészek mellett.

Nagyon fontos a Clubbal kapcsolatban leszögezni és határozottan kijelenteni, hogy nem a pénzről szól, hanem az autók és különös tekintettel a márka iránti rajongásról, a kellemes programokról, és az egymást segítő, baráti társaságról. Kifejezetten figyelünk arra, hogy az előítéletek ellenére nyoma se legyen a sznobizmusnak, anyagiaskodásnak, és tökéletesen politikamentesek legyenek a találkozók. 

A Club jövője

Hogy mit hoz a jövő, természetesen nem tudhatjuk, egyikünk sem jövőbe látó. Azt azonban tudjuk, mit szeretnénk elérni, hova tartunk, mit látnánk 5-10 év múlva szívesen.

Szeretnénk  a Rolls-Royce és a Bentley márka iránt rajongókat minél szélesebb körben felkutatni, és táborukat folyamatos növelni, a márka presztízsének megőrzése és a márkával kapcsolatos tévhitek eloszlatása mellett.

Célunk a folyamatos fejlődés, hogy a baráti társaság bővítésén túl színvonalas, komoly technikai hátteret és infrastruktúrát tudjunk kiépíteni, fenntartani, mely minden clubtag javát szolgálja.

Szeretnénk elérni, hogy a Rolls-Royce Club Hungary nemzetközi szinten is ismertté és elismertté váljon, továbbá hogy hazánk is képes legyen otthont nyújtani nemzetközi, kizárólag Rolls-Royce-ok és Bentley-k számára szervezett, nívós rendezvényeknek, melyek még országunk imázsát is tudják javítani.